Zamieszczone przez Agamek12
Obowiązkowe zimówki
Zwiń
X
-
-
-
Zamieszczone przez kabanosJa nie wyobrażam sobie jazdy w podanym terminie bez zimówek. Nie mówiąc o dłuższym wyjeździe. Niech mnie w tym czasie złapie jakaś śnieżyca i co? I wtedy wszystko stoi, bo towarzystwo na letnich :?
No i dodam, ze ja z kolei nie wyobrazam sobie jazdy w takich warunkach (15-20 stopni) na zimowych oponach z ich miekka mieszanka i ponacinanymi blokami, ale niedlugo bede musial sobie wyobrazic bo przeciez przytoczona wiadomosc jest z 2 listopada czyli po magicznym terminie zmiany opon.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez t271828Zamieszczone przez kabanosJa nie wyobrażam sobie jazdy w podanym terminie bez zimówek. Nie mówiąc o dłuższym wyjeździe. Niech mnie w tym czasie złapie jakaś śnieżyca i co? I wtedy wszystko stoi, bo towarzystwo na letnich :?
No i dodam, ze ja z kolei nie wyobrazam sobie jazdy w takich warunkach (15-20 stopni) na zimowych oponach z ich miekka mieszanka i ponacinanymi blokami, ale niedlugo bede musial sobie wyobrazic bo przeciez przytoczona wiadomosc jest z 2 listopada czyli po magicznym terminie zmiany opon.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigA co mają opady sniegu do zakładania zimówek ??? Zimowki zakłada się gdy średnia temp. spadnie poniżej +7 stopni, obojetnie od tego czy jest śnieg czy go nie ma. I tu widać, że odgórny nakaz jest potrzebny.
wszak przyczepność zimówek jest znacznie gorsza zarówno na suchej jak i mokrej nawierzchni w takich warunkach:P
Chyba każdy z nas decyzje o zmianie opon podejmuje na podstawie po pierwsze pory roku, a w kolejnym kroku śledząc prognozę pogody. Kilka lat temu wybierałem się na wyjazd w gory w połowie października, ponieważ prognoza kilkudniowa przewidywała znaczne ochłodzenie i opady śniegu założyłem zimówki. Jako jeden z nielicznych nie miałem problemów na zakopiance jadąc do Białki T. co i tak nie zmieniło sytuacji że stałem w mega korku aut które ślizgały sie pod górę na letnich :lol: - i co? domagać się obowiązkowych zimówek od 15.października? a może 5-go? A z drugiej strony bywało tak, że w ostatni snieg padał w lutym a od marca min +5 w nocy i +10-15 stopni w ciagu dnia -i mam jeździć na zimówkach? bo tak sobie wymyslij jeden osioł z drugim? Jak na razie moc naszych P..Osłów nie obejmuje ustawowego nadzoru nad pogodą :lol:
Nic nie zastapi zdrowego rozsądku i odrobiny wyobraźni :wink:
wiem, że lepiej ustanowić kolejny przepis i zwolnić ludzi z poczucia odpowiedzialności i samodzielnego myślenia - traktować ich jak stado baranów..... i mieć kolejny powód do strzyżęnia i napychania sobie kasy :diabelski_usmiechGarret
-----------
Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)
Komentarz
-
-
t271828, Garret, czytając wpisy co poniektórych utwierdzam sie w przekonaniu, że duża część naszych rodaków MUSI mieć coś nakazane, bo inaczej źle się z tym czują. Co gorsza: innych przy tym przekonują, że NAKAZYWANIE jest właściwe... Zresztą nawet na forum jest masa mądrali która ZAWSZE ma rację i każą innym mysleć tak jak oni, bo tylko wtedy jest OK - zupełnie jak politycy...
Ech...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12Zresztą nawet na forum jest masa mądrali która ZAWSZE ma rację i każą innym mysleć tak jak oni, bo tylko wtedy jest OK - zupełnie jak politycy...
Ech...
Po drugie (jak juz pisalem) te obowiazkowe zimowki i tak predzej czy pozniej wejda w zycie tak jak stalo sie to z obowiazkiem swiecenia swiatel w dzien, wiec tak naprawde nie ma sie czym przejmowac (que sera, sera).
Warto jednak zaobserwowac, ze zmiany w prawie nie sa poprzedzone dyskusja merytoryczna. Wezmy na przyklad te swiatla. Przeciez troche czasu juz minelo od ich wprowadzenia i mozna przez te kilka lat porownac stosunek wypadkow (lub ofiar smiertelnych), ktore wydarzyly sie w nocy do tych w dzien. Jesli ta liczba sie zmniejszyla, (w porownaniu do czasow sprzed wprowadzenia tego obowiazku)to znaczy ze ten obowiazek spelnil swoja role. Jednak z jakichs powodow brak jest takiej analizy. Austriacy jakis czas temu zrezygnowali z tego obowiazku, mozna przeanalizowac jakie tam sa efekty - tez nic nie slyszalem aby ktos sie tym zajal.
No i na koniec (moze troche oftopicznie) jakas komisja senacka chce zakazac sprzedazy alkoholu na stacjach benzynowych. W efekcie bedziemy placili okolo 10 gr wiecej za paliwo. Tez pieknie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Rok z BagienTe "moje" przemyślenia już kilka razy prezentowałem i to długo przed tym, jak Ty zalogowałeś się na tym forum.
Hmm, Ty peewnie zakładaleś to forum razem z Mieszko 1 i Rzepichą, więc moze pokażesz temat jako lektura obowiązkowa ,gdzie filozofowie forumowi prezentują swoje złote przemyślenia, po kilka razy :szeroki_usmiech
Te "moje" przemyślenia już kilka razy prezentowałem
Zimówki, zimówkami ..ale dla niektórych to i tak wyjdzie jakby dać małpie brzytwę, przykład; skrzyżowanie zima, przedemna Polonez , hamuje , przepalował całe skrzyżowanie na wprost poślizgiem ze skręconymi i zablokowanymi w lewo kolami /bo tak chciał skrecić/ mnie się udało wyhamowac w takim miejscu ,że mogłem postać i poczekac jak wycofa i wreszcie skręci tam gdzie chciał. No koleś miałeś nauczkę i szczęście że było pusto... . Taa akurat, następne skrzyżowanie /200m dalej/ to samo blokada kół i doop centaralnie w toyote, wychodzi i drze gębę "no przecież mialem zimówki"
Dla takich kołków trzeba przymusowe kursy bezpiecznej jazdy /w warunkach zimowych też/ oczywiście na ich koszt :twisted: bo same zimówki tu nic nie pomogą.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bishopI przez to jestem gorszy, ...a już na pewno głupszy. :bajer
Zamieszczone przez bishopprzedemna
Zamieszczone przez bishopI moderatorzy nie zareagowali ?
Ale zawsze możesz zgłosić do moderacji.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bishopDla takich kołków trzeba przymusowe kursy bezpiecznej jazdy /w warunkach zimowych też/ oczywiście na ich koszt bo same zimówki tu nic nie pomogą.
Jeździsz w zimie na letnich miej to na uwadze i zachowuj większą ostrożność niż na zimowych, podobnie na zimowych przy temp. powyżej (przysłowiowych) +7*C i mokrym asfalcie, które gorzej zachowują się niż letnie.
Jeśli już coś chcą nakazać z datą, to niech nakażą wozić łańcuchy w bagażniku "od do".
W tedy nikogo spora ilość śniegu, która nagle spadła, nie powstrzyma przed podjazdem pod górkę.W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Komentarz
-
-
...Niestety, u nas nie można liczyć na zdrowy rozsądek.
Nie wszyscy posiadają...
Przepis ani mnie ziębi, ani grzeje.
Ja i tak na pierwszego listopada mam już zimówki, a w kwietniu zmieniam na letnie.
Może po wprowadzemiu tego przepisu Policja zajmie się debilami, którym nie chce się zmieniać opon i cały rok jeżdżą na zimówkach.
Komentarz
-
-
A w dupe tam. Przypomnijcie sobie jak w tamtym roku bylo z latem i zima.. Obowiazek powinien byc ale na tej zasadzie, ze jak jest ponizej 8*C i ktos zostanie zlapany na letnich to mandat. A nie, ze termin sobie ustalaja, co oni kurwa metereolodzy czy wrozbici, ze snieg spadnie akurat w pazdzierniku?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez octaviars1ze jak jest ponizej 8*C i ktos zostanie zlapany na letnich to mandat. A nie, ze termin sobie ustalaja, co oni kurwa metereolodzy czy wrozbici, ze snieg spadnie akurat w pazdzierniku?
No bo przecież jadąc rano do pracy taka temp. jest realna.
Poco sobie komplikować życie. Opony zimowe na zimowe warunki czyli, śnieg, błoto pośniegowe i porządne mrozy (nie przymrozki). A jak to zrobisz gdy cie w trasie złapie zamieć i drogi zrobią się białe to już twój problem.
Czy dla Polaka wszystko musi być rozpisane punkt po punkcie?W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Komentarz
-
-
Tak sobie myślę: ktoś może mieć fajnie wyposażony garaż i w zwiazku z tym możliwość szybkich wymian kół na koła odpowiednie do aktualnie panujących warunków. I taki ktoś obejrzy w grudniu prognozę pogody która stwierdzi, że przez najbliższe kilka dni w dzień temperatura będzie wynosiła przynajmniej 15stC, a w nocy nieco poniżej 10stC (a tak było np. w grudniu 2006, kiedy jeździłem na Śląsk w niedzielę wieczorem i w Sosnowcu o 22.30 przechadzałem się w bluzie i polarze). Taki ktoś chciałby możliwie najbezpieczniej jeździć i zdrowy rozsądek podpowiadałby mu, że w tych warunkach powinien jeździć na oponach letnich. ALE: ustawodawca stwierdzi(!), że od listopada do marca trzeba jeździć na zimówkach i ten biedny zdroworozsądkowo myślący kierowca nie będzie mógł jeździć na bezpiecznych (wówczas) oponach letnich, tylko na miękkich, ślizgających się po asfalcie niebezpiecznych i szybko zużywających się zimówkach...
Tego chcecie? Zabronić zdrowego rozsądku?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez octaviars1zimowki jak spadl snieg
octaviars1, a powiedz jaki jest sens jeźdżenia na letnich przy temperaturze poniżej +7stopni?przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez t271828Zamieszczone przez kabanosCo by się nie działo, to i tak zmieniam opony na Wszystkich Świętych i w okolicach Wielkanocy.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_gdyZamieszczone przez octaviars1zimowki jak spadl snieg
octaviars1, a powiedz jaki jest sens jeźdżenia na letnich przy temperaturze poniżej +7stopni?
[ Dodano: Wto 31 Lip, 12 22:50 ]
Zamieszczone przez kabanosTylko że przez tych "niezmuszonych" już nie raz stałem w korku, bo jak "nagle" spadł śnieg to nie było na czym podjechać nawet pod małe wzniesienie. :wink:
[ Dodano: Wto 31 Lip, 12 22:52 ]
Zamieszczone przez ziutsanePolskie myślenie: założę później , poużytkuję z 2 tyg dłużej opony zimowe...
Komentarz
-
-
t271828, ile miałes samochodów?
ile km przejechałes?
a doczytałeś że piszę o temp poniżej +7stopni?
Zamieszczone przez t271828kupi uzywane zjechane opony zimowe
ale nawet najgorsza zimówka jest l;epsza niż letnia :roll:przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_gdyt271828, ile miałes samochodów?
ile km przejechałes?
kkm: jakies 500
Zamieszczone przez piotrek_gdya doczytałeś że piszę o temp poniżej +7stopni?
Zamieszczone przez piotrek_gdyZamieszczone przez t271828kupi uzywane zjechane opony zimowe
ale nawet najgorsza zimówka jest l;epsza niż letnia :roll:
Komentarz
-
Komentarz